miercuri, 17 octombrie 2012

Buddha - Aforisme I


Nu credeti in buna credinta a traditiilor, chiar daca dateaza de generatii si sunt larg raspandite. Nu credeti un lucru numai pentru ca multi altii vorbesc despre el. Nu credeti in bunele intentii ale inteleptilor din vremurile trecute. Nu credeti in ceea ce v-ati imaginat, sugestionandu-va ca un zeu a fost sursa voastra de inspiratie. Nu credeti in autoritatea maestrilor si a preotilor. Dupa ce examinati totul, credeti numai in ceea ce ati verificat si experimentat singuri si considerati a fi rezonabil dupa felul vostru de a fi.

Să nu crezi nimic din ce ai citit sau ai auzit, chiar dacă am spus-o chiar eu, dacă nu este în acord cu propria ta gândire şi cu propriul tău bun simţ.

Îndoieşte-te de toate. Găseşte-ţi propria lumină.

Singurul secret al existenţei este să nu îţi fie teamă. Niciodată să nu îţi fie teamă de ce vei deveni.

Abia atunci când omul are compasiune faţă de toate fiinţele vii, se poate numi nobil.

O lingură nu poate gusta mâncarea care o ţine, la fel, un prost nu poate înţelege înţelepciunea unui înţelept chiar dacă se află în apropierea lui.

Omul lipsit de înţelepciune, chiar dacă poate recita pe de rost o mare parte a textelor spirituale, dar nu le pune în aplicare, nu are nici o legătura cu statutul (condiţia) omului spiritual, ci este asemenea unui văcar care numără vacile altora.

Învăţătura mea, nu face deosebire între "sus" şi "jos" sau între "bogat" şi "sărac". Ea este cum e cerul. Are spaţiu pentru toţi şi ca ploaia îi spală pe toţi la fel.

Este stupid cel ce aspirând către privilegii, avansări, profituri şi elogii crede că ar obţine astfel fericirea. Prin ceea ce generează, ele determină noi ataşamente care aduc mai degrabă un surplus de suferinţă.

Nu supraestima ce ai primit şi nici nu invidia pe alţii. Cel ce îi invidiază pe ceilalţi nu obţine pacea minţii.

Tot ceea ce suntem este rezultatul a ce am gândit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gândim.

Care este cel mai mare duşman al omului, dacă nu propria sa minte? Ea este de fapt cea care-l atrage pe drumurile pierzaniei.

A ţine discursuri frumoase fără a le pune în practică se aseamănă cu existenţa unei flori fără parfum.

Viaţa este dificilă. Să-ţi spun ceva: îndată ce accepţi acest adevăr, ea devine uşoară!

Oricâte cuvinte sfinte ai citi, oricâte cuvinte sfinte ai rosti, la ce sunt bune dacă nu acţionezi în acord cu ele?

Ceea ce-l conduce pe om pe căi greşite nu este duşmanul său, ci propria sa minte.

A te controla tu însuţi este o vieţuire mult mai mare decât faptul de a învinge mii de oameni într-o luptă.

Dacă acoperişul este prost făcut şi plin de găuri, ploaia va curge în casă; la fel o minte slabă şi incapabilă de a se controla lasă să intre gândurile negative.

Parfumul unei flori nu se răspândeşte contra vântului; totuşi, reputaţia unui om bun se răspândeşte în lume chiar şi contra vântului.

A trăi o singură zi şi a auzi o învăţătură bună înseamnă mult mai mult decât faptul de a trăi o sută de ani fără de a o cunoaşte.

Oamenii înţelepţi, după ce au auzit legile spirituale, devin plini de serenitate, ca un lac limpede, adânc şi liniştit.

Fântânarii aduc apa la suprafaţă şi o dirijează unde vor; făuritorii de săgeţi prelucrează nuiele; tâmplarii cioplesc o bucată de lemn; omul înţelept se modelează pe sine însuşi.

A deveni vegetarian înseamnă să păşeşti în curentul ce duce spre nirvana.

Fiecare om este autorul propriei sănătăţi sau boli.

Nu răni pe alţii cu ceea ce te doare pe tine.

Pe cer nu este nici o diferenţă între Est şi Vest. Fiecare om îşi creează propriile diferenţe şi apoi le crede adevărate.

Cine învaţă doar puţin, îmbătrâneşte ca un bou; carnea-i sporeşte, dar ştiinţa nu-i creşte.

Puţini sunt aceia dintre oameni care ajung pe ţărmul celălalt; ceilalţi oameni aleargă încoace şi încolo pe acelaşi mal.

Un câine nu este considerat un câine bun pentru că latră bine, aşa cum un om nu este considerat un om bun pentru că vorbeşte bine.

Chiar dacă un prost va însoţi toată viaţa un om cu înalte realizări spirituale, el va percepe Adevărul tot atât de mult precum lingura percepe gustul supei.

Aceia care îşi imaginează ca fiind adevărat ceea ce nu este adevărat, şi care văd ca fiind fals ceea ce este adevărat, nu ajung niciodată la Adevăr, ci urmează dorinţe deşarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu