In timpul scurtei vieti
a puilor de carne, crescuti in fermele din intreaga lume, pasarile sunt
inghesuite in baterii inguste, nu au parte de lumina naturala si sunt hranite
intr-un mediu nesanatos. Un englez propune o solutie la drama inaripatelor.
Un pui de carne traieste
doar 6-7 saptamani. Atat dureaza de cand iese din ou pana cand ajunge la
abator. In acest timp viata sa se desfasoara in conditii improprii,
nesanatoase, pe care proprietarii de ferme nu au niciun interes sa le modifice.
Scopul lor unic este profitul, iar asta inseamna administrarea alimentelor
concentrate care sa asigure cresterea in timp record a pasarilor.
Din aceasta cauza, studentul Andre Ford, de la Colegiul Regal de
Arta din Marea Britanie, propune instalarea fermelor verticale de pui, unde
acestia stau cu miile pe o singura ‘instalatie”, sunt hraniti automat prin
tuburi si nu au o parte din creier. Pasarile sunt lobotomizate. Asa puii ar
scapa de factorul numit stres, scrie Wired.com.
Ford explica faptul ca “Atata timp cat celulele stem din creier sunt active,
functiile homeostatice (functionarea organelor vitale) ale puilor vor continua
sa fie indeplinite. Indepartand insa cortexul puilor, dar senzorii de perceptie
vor fi eliminati. Astfel ca pasarile nu vor mai simti in niciun fel stresul
cresterii in conditii rele, dar in acelasi timp vor fi fiinte vii, care se vor
dezvolta normal. Grearele vor fi deasemenea inlaturate, pentru ca puii sa
incapa in “matricele” construite“.
Mancarea, apa si aerul
vor fi livrate printr-un sistem arterial, iar excrementele vor fi eliminate
prin acelasi mecanism. Intr-un astfel de fagure vor fi “impachetati” circa
1.000 de pui.
Studentul Ford vede
proiectul sau drept unul viabil si “pragmatic”, nicidecum cinic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu