Oamenii de stiinta de la Universitatea din Maastricht, Olanda,
spun ca mai sunt 6 luni pana la dezvoltarea in laborator a unui carnacior si un
an pana la primul hamburger artificial, care va costa o caruta de bani.
In cel mai nou experiment cu carne artificiala,
cercetatorii au inceput sa dezvolte carnaciori sintetici din celule porcine
hranite cu ser de cal.
Desi suna promitator pentru iubitorii de carne
nenaturala, aceasta din urma va avea culoare alba, din cauza lipsei de sange,
asa ca s-ar putea sa nu arate prea apetisant. Iar dezvoltarea primului
hamburger artificial va costa peste 250.000 de euro.
Pe de alta parte, chiar daca acesti carnaciori
olandezi produsi in laborator nu sunt aprobati pentru consumul uman, activistii
de mediu care au renuntat la carne naturala s-ar putea regasi intr-o pozitie
interesanta, scrie Huffington Post; pe langa deseurile generate si consumul
urias de apa, animalele domestice sunt responsabile pentru circa 18% din
emisiile de dioxid de carbon, insa daca sunt scoase din ecuatie suferinta
animalelor si aceste emisii, iar oamenii nu au o problema cu tehnologia cu
celule stem, mai trebuie cantarite doar ratiunile economice si de sanatate
privind carnea artificiala pentru ca activistii mai sus amintiti sa renunte la
vegetarianism.
Luna trecuta, Societatea Regala din Londra a
lansat un raport privind rezervele de mancare globale in care a pledat pentru
carnea sintetica drept posibila solutie pentru a hrani populatia de noua
miliarde preconizata pentru 2050 fara a distruge planeta.
Ideea de a dezvolta carne in laborator a luat
nastere in mintea veteranului de razboi olandez Willem van Eelen. Dupa razboi,
acesta a studiat psihologie la Universitatea din Amsterdam , insa a fost haituit de amintirile
privind foametea si abuzarea animalelor din taberele militare.
Intr-o conferinta, van Eelen a propus ideea:
"De ce nu putem dezvolta carnea in afara trupului? Sa o producem in
laborator, asa cum facem cu multe alte lucruri".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu