marți, 22 ianuarie 2013

De la servitude moderne (2009) - (repostare)

"Servilismul modern este voluntar, sustinut de acei sclavi care se tarasc la suprafata pamantului. Ei cumpara marfurile care ii inrobesc pe zi ce trece, tot mai mult. Sclavii alearga după slujbe alienatoare care le sunt date cu multa delicatete, daca dovedesc ca sunt suficient de imblanziti. Ei aleg stapanii carora sa li se supuna. Pentru ca aceasta tragedie absurda sa se intample,  a fost necesar ca sclavii sa fie deposedati de constientizarea propriei exploatari si alienari. Aceasta este bizara modernitate a timpurilor noastre. Contrar sclavilor din antichitate, servitorilor din Evul Mediu sau clasei muncitoare din prima revolutie industriala, astazi vedem oameni care sunt total inrobiti.”
                       Jean-François Brient si Victor León Fuentes


“Optimismul meu se bazeaza pe certitudinea ca aceasta civilizatie se va prabusi. Pesimismul meu vine din tot ceea ce face aceastã civilizatie pentru a ne antrena în propria-i prabusire.”


„Ce epoca ingrozitoare, aceea in care idiotii ii conduc pe orbi.”
William Shakespeare

 “Servitutea moderna este o servitute voluntara, consimtita de multimea de sclavi care se tarasc pe suprafata pamantului. Ei isi cumpara toti, la fel, marfurile care ii aservesc tot mai mult. Ei alearga toti catre o munca tot mereu mai alienanta, care li se ofera printr-un consimtamant generos, daca sunt suficient de cuminti. Ei insisi aleg stapanii pe care ii vor servi. Pentru ca aceasta tragedie amestecata cu absurditate sa poata fi pusa in practica, a trebuit mai intai ca sa li se extirpe membrilor acestei clase, orice urma a constiintei legate de exploatarea si alienarea ei. Iata deci strania modernitate a epocii noastre. Spre deosebire de sclavii din Antichitate, de serbii din Evul-Mediu sau de muncitorii primelor revolutii industriale, ne aflam astazi în fata unei clase total aservite, dar care nu stie acest lucru, sau care mai degraba nu vrea sa-l stie. Prin consecinta, ei nu cunosc revolta, care ar trebui sa fie singura reactie legitima a celui exploatat. Ei accepta fara cracnire viata jalnica ce le-a fost construita. Renuntarea si resemnarea sunt sursele nefericirii lor.”
”Iata visul nefericit al sclavilor moderni care nu aspira, in final, decat sa se lase prinsi in hora macabra a sistemului de alienare.

Opresiunea se modernizeaza intinzandu-si pretutindeni formele de mistificare ce permit mascarea conditiei de sclav.
A arata lucrurile asa cum sunt ele in realitate si nu cum sunt prezentate de catre putere reprezinta subversiunea sub forma ei cea mai autentica.
Numai adevarul este revolutionar.”




"Nimeni nu este mai inrobit decat cel care crede in mod gresit ca este liber." - Johann Wolfgang von Goethe

"Cel mai bun sclav este cel care se crede liber."

 Diferența este deci aceea că ei nu sunt conștienți de robia lor și aceia care sunt conștienți  aleg să o ignore. Ei aleg să ignore rebeliunea care ar trebui să fie singura reacție reală a celor exploatați. Sclavii acceptă fără a se întreba, viața demnă de milă care a fost planificată pentru ei. Renunțarea și resemnarea sunt sursele nenorocirii lor. Iată coșmarul sclavului zilelor noastre a cărui singură aspirație este să fie dus mai departe, de macabrul dans al mașinii alienării". - sursa http://www.delaservitudemoderne.org/english1.html 

"Opresiunea se modernizeaza intinzandu-si pretutindeni formele de mistificare ce permit mascarea conditiei de sclav. A arata lucrurile asa cum sunt in realitate si nu cum sunt prezentate de catre putere reprezinta subversiunea sub forma ei cea mai autentica.
Numai adevarul este revolutionar."

Societatea moderna = Societatea de consum = traim pentru a consuma ("restul e tacere")
Fiintarea insasi este stare de filosofie si cu toate acestea majoritatea oamenilor nici nu doreste sa-si bata capul cu asemenea "probleme filozofice dificile". Si cei mai multi nu din ipocrizie, mai mult ca sigur, ci din teama de a afla adevarul sau mai bine zis de a-l privi in ochi. Frica de adevar este probabil cea mai de temut arma a guvernantilor impotriva omului de rand.
"Drumul spre iad e pavat cu bune intentii", nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu