marți, 10 mai 2011

THE PICTURES THAT FOOLED THE WORLD - Yugoslavia Death Camp Hoax

"Fotografia care a apărut în mai multe ziare din lume, inclusiv pe coperta revistei Time, îl înfățișează pe Fikret Alic, un musulman bosniac. Emaciat și la bustul gol, acesta este în aparență închis în spatele unui gard de sârmă ghimpată, într-un lagăr al sârbilor bosniaci, la Trnopolje. Fotografia a fost extrasă de pe o casetă video filmată la 5 august 1992 de o echipă britanică de televizune, condusă de Penny Marshall, de la postul ITN. Marshall era însoțită de cameramanul Jeremy Irvin și jurnaliștii Ian Williams și Ed Vulliamy, de la Channel 4 și ziarul The Guardian.
Pentru mulți, această fotografie a devenit un simbol al ororilor din războiul din Bosnia. Dar imaginea este înșelătoare. De fapt, Fikret Alic și ceilalți musulmani nu erau închiși într-un lagăr înconjurat de sârmă ghimpată. Lagărul de la Trnopolje nu avea sârmă ghimpată. Nu era o închisoare, și în niciun caz nu era “lagăr de concentrare”, ci un complex de centre pentru refugiați, dintre care mulți ajunseseră aici în căutare de adăpost, și de unde puteau pleca oricând doreau.

Sârma ghimpată din fotografie nu este montată în jurul musulmanilor, ci în jurul jurnaliștilor. Este o bucată dintr-un gard dezafectat, ce încercuia un perimetru din vecinătatea taberei de la Trnopolje. Echipa de jurnaliști a filmat însă din interiorul acestui perimetru, rezultând – în ochii celor mai mulți dintre telespectatori – impresia că musulmanii din Bosnia sunt încarcerați în spatele gardurilor de sârma ghimpată.
Oricare au fost intențiile echipei de jurnaliști din Marea Britanie, imaginile pe care le-au filmat au fost considerate pe tot mapamondul drept primele dovezi de necontestat ale exsietenței lagărelor de concentrare din Bosnia.  “Dovada: în spatele sârmei ghimpate adevărul brutal despre suferința din Bosnia. Sunt scene care aduc aminte de imaginile alb-negru ale lagărelor de concentrare naziste de acum 50 de ani”, titra Daily Mail sub fotografia trucată de la Trnopolje, reprodusă pe prima pagină.
La un an de la apariția imaginilor, un articol din ziarul britanic The Independent se folosea de sârma ghimpată pentru a face încă o dată legătura cu naziștii: “Camera focalizează pe bustul uscățiv al prizonierului. Este  imaginea foamei, dar apoi vedem sârma ghimpată în fața sa și devine imaginea Holocaustului și a lagărelor de concentrare.”" - sursa http://filmedocumentare.com/

"Acest documentar dezvaluie minciuna aflata in spatele interventiei armate din Yugoslavia. Opinia publica internationala a fost manipulata cu ajutorul unor poze care prezentau, niste asa zise lagare de concentrare din Yugoslavia. Acele poze au fost, insa niste falsuri grosolane la care publicul a pus botul si a reactionat, cerand solutionarea "gravelor probleme" existente in zona. Acest scenariu se pare ca este tipic pentru multe alte interventii armate justificate de "dorinta populara". Unii spoiesc gardul si altul vine sa-l repare, cam asta e ceea ce fac illuminati nostri lideri mondiali. Adica mai pe intelesul tuturor. Mai intai creeaza o problema (vezi turnurile gemene din 11 sept 2001, vezi armele de distrugere in masa ale Irakienilor, vezi ascunderea marelui terorist Osama de catre Afganistan, atacurile teroriste, Pearl Harbour, Al Qaida), aceasta genereaza o reactie in multimea manipulabila, care cere o anumite solutionare psi tot cei care au creeat problema de la bun inceput, vin cu solutia. Adeseori aceasta solutie nu ar fi fost acceptata de publicul larg inainte de provocarea problemei. Astfel liderii nostrii obtin ceea ce vor de la publicul orb. Or sa ajunga sa ne tina in lesa, iar noi sa-i pupam pe unde apucam ca au grija de securitatea noastra. O sa ne transformam in pupincuristii ideali, iar nenorocitii astia or sa ne joace in picioare mereu si mereu dupa cum poftesc. Wake up people!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu