miercuri, 2 februarie 2011

33 de aforisme

Ȋn cele ce urmează voi prezenta câteva din aforismele acestui Mare Suflet (Mahatma) Gandhi :
1. Când mă cuprinde disperarea, îmi amintesc că, de-a lungul istoriei, calea adevărului și iubirii a învins mereu. Au existat tirani și criminali și, pentru un timp, păreau de neînvins dar, în cele din urmă, au căzut, întotdeauna
2. Cred că acolo unde singura alegere este între lașitate și violență, eu aș sugera violența
3. Menţine-ţi gândurile pozitive pentru că gândurile tale se transformă în cuvintele tale. Menţine-ţi cuvintele pozitive pentru că ele se transformă în acţiunile tale. Menţine-ţi acţiunile pozitive pentru că acţiunile se transformă în deprinderile tale. Menţine-ţi deprinderile pozitive pentru că ele se transformă în valorile tale. Menţine-ţi valorile pozitive pentru că valorile se transformă în destinul tău
4. Fii tu însăţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.
5. Trăieşte ca şi cum ai muri mâine. Învaţă ca şi cum ai trăi veşnic.
6. Iubirea nu cere nimic, ea oferă. Iubirea suferă, ei nu-i pare niciodată rău de nimic şi nu se răzbună.
7. Omul strică lucrurile mult mai mult cu cuvintele decât cu tăcerea.
8. Tot ceea ce mâncăm peste strictul necesar, furăm din stomacul săracilor.
9. A nesocoti o singură fiinţă înseamnă să nesocoteşti forţele divine, aducând stricăciuni astfel nu doar acestei fiinţe, ci, prin ea, întregii lumi.
10. Unicul tiran în lume pe care l-aş putea accepta este propria mea conştiinţă.
11. Nu merită să ai libertate, dacă aceasta nu include şi libertatea de a face greşeli.
12. E uşor să fii prieten cu cei amabili. Dar a fi prietenul celui ce se crede duşmanul tău este chintesenţa oricărei religii.
13. Un lucru a săpat rădăcini adânci în sufletul meu: credinţa că morala stă la baza tuturor lucrurilor şi că adevărul este substanţa întregii moralităţi. Astfel că adevărul a devenit singurul meu scop. El a devenit din ce în ce mai important pentru mine, iar sensurile pe care i le-am dat au devenit din ce în ce mai largi.
14. Pentru a putea recunoaşte spiritul universal şi omniprezent al adevărului, trebuie să fi capabil să iubeşti cea mai neînsemnată creatură - pe tine însuţi.
15. Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare.
16. Pământul oferă suficient pentru a acoperi nevoile omului, dar nu lăcomia lui.
17. Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă.
18. Iubirea este cea mai mare forţă a omenirii şi totuşi este cea mai modestă pe care ne-am putea-o închipui.
19. Nu este înţelept să fii sigur asupra propriei tale înţelepciuni. Este sănătos să ţi se aducă aminte că şi cel puternic poate slăbi, iar cel înţelept poate greşi.
20. A învăţa că în viaţă, mai uşor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul şi violenţa cu abnegaţia, ar trebui să fie un element fundamental în educaţia oricărui copil.
21. În chestiuni de conştiinţă, legea majorităţii nu-şi are locul.
22. Adaptabilitatea nu este imitare. Înseamnă puterea de rezistenţă şi asimilare.
23. Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci.
24. Mă opun violenţei pentru că şi atunci când pare să facă bine, binele e doar temporar. Răul pe care îl produce e permanent.
25. Cei slabi nu pot niciodată să ierte. Iertarea este atributul celor puternici.
26. E bine să ai putere, dar e şi mai bine să n-ai nevoie de putere.
27. Trei sferturi din toate neînţelegerile vor dispărea de pe faţa pământului dacă ne vom pune în locul duşmanilor noştri şi le vom înţelege punctul de vedere. Atunci vom deveni deîndată una cu ei, sau ne vom vom gândi cu îngăduinţă la ei.
28. Adevărul trebuie găsit doar în noi înşine, dar nu poate fi găsit folosind violenţa împotriva duşmanilor noştri din afară.
29. O persoană nu poate să procedeze drept într-un domeniu şi să încerce să procedeze nedrept în altul. Viaţa este un întreg indivizibil.
30. Adevărata moralitate nu constă în a urma cărarea bătătorită, ci în a descoperi adevărata cale pentru noi înşine şi a o urma fără teamă.
31. Ne-au învăţat să credem că tot ceea ce este frumos nu trebuie să fie folositor şi că tot ceea ce este folositor nu poate să fie frumos. Vreau să arăt că tot ceea ce este folositor poate să fie şi frumos.
32. Pot să-mi închipui un bărbat înarmat până în dinţi, care, în sufletul său, este totuşi un laş. Adevărata non-violenţă este imposibilă dacă omul nu este lipsit de orice teamă.
33. Sunt şapte rele în lume: 1. cunoştinţă fără caracter; 2. bogăţie fără muncă; 3. plăcere fără conştiinţă; 4. negoţ fără moralitate; 5. ştiinţă fără omenie; 6. politică fără principii şi 7. închinare fără predare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu