miercuri, 4 mai 2011

Chakrele

Chakra este un cuvant sanscrit care inseamna “vortex” sau “roata”. Chakrele din corpul uman sunt centrii energetici subtili. Misticii hindusi au numarat sute de mii de chakre in corpul omenesc. Aceasta este foarte asemanator cu sistemul de meridiane folosit in acupunctura si in terapiile shiatsu.

Prin intermediul chakrelor, omul primeste din univers o cantitate de energie universala, care ii este necesara pt a-si putea intretine activitatile corpului fizic. Asadar, chakrele modifica frecventa de vibratie a energiei universale primite din univers, in asa fel incat ea sa aiba frecventa de vibratie mai mica, dar foarte apropiata de cea a corpului uman.

Omul comunica cu mediul inconjurator prin intermediul chakrelor. Ele asigura un permanent schimb de energii subtile care au rolul de a mijloci comunicarea in orice situatie. Din fiecare chakra radiaza un anumit numar de canale energetice („nadi”) cunoscute in traditia yoghina sub numele de petale sau spite energetice. Clarvazatorii sustin adeseori ca vad chakrele ca niste focare de lumina subtila distinct colorate care au un numar diferit de petale, care pornesc dintr-un punct central.

In general sunt descrise sapte chakre principale, dispuse de-a lungul coloanei vertebrale (din crestetul capului pana la baza coloanei vertebrale):

1.      Muladhara (Sancrita: मूलाधार, Mūlādhāra) Chakra Radacina (ultimul os al coloanei vertebrale, coccis)
2.      Swadhisthana (Sancrita: स्वाधिष्ठान, Svādhiṣṭhāna) Chakra Sacrala (ovar/prostata)
3.      Manipura (Sancrita: मणिपूर, Maṇipūra) Chakra plexului solar (zona buricului)
4.      Anahata (Sancrita: अनाहत, Anāhata) Chakra inimii (zona inimii)
5.      Vishuddha (Sancrita: विशुद्ध, Viśuddha) Chakra gatului (zona gatului)
6.      Ajna (Sancrita: आज्ञा, Ājñā) Chakra fruntii sau al treilea ochi (glanda pineala)
7.      Sahasrara (Sancrita: सहस्रार, Sahasrāra) Chakra coroanei 


Cele 7 chakre majore sunt emitatoare si transmitatoare de energii subtile. Fiecare chakra functioneaza la nivel fizic, emotional si spiritual. Echilibrarea lor este cheia sanatatii si a starii de bine. Dezechilibrul se poate manifesta in diverse moduri, cu un sentiment general de “ceva nu este in regula”. Cand chakrele sunt curatate, ele isi pot indeplini complet functiile, proceseaza energiile, aduc energie organelor fizice si corpurilor subtile si indeparteaza energiile invechite sau stagnante din corp.

Daca o situatie stresanta continua foarte mult timp, chakrele se pot bloca (nu se inchid). Atunci cand corpul fizic trebuie sa functioneze sub o presiune continua sau o depresie, chakrele nu se pot roti si nu pot functiona corect, si devin dezechilibrate sau blocate cu energie veche si stagnanta.


Gandurile si atitudinile noastre pot bloca energia care curge prin chakre. Emotiile neexprimate, reprimate, pot conduce la supraincarcarea chakrelor si la blocarea sau inchiderea lor. Cand chakrele sunt blocate, energia nu poate fi transformata si eliberata catre corpul fizic. Daca energia nu curge liber prin centrii energetici, pot aparea probleme fizice in anumite zone, conducand la disconfort sau boala. Cand o chakra este blocata, ea are nevoie sa fie vindecata prin examinarea si indepartarea barierelor. Deoarece chakrele functioneaza impreuna ca un sistem, un blocaj la nivelul unei chakre poate afecta si activitatea altei chakre.

Curatarea chakrelor ajuta la transformarea emotiilor asa-zis negative (nu exista pozitiv si negativ – sunt stari ce capata valoare numai datorita punctului de vedere dual: energia este neutra) precum furia, mahnirea sau vinovatia, in energii pozitive. Chakrele sanatoase pot imbunatati “starea de bine” la nivel fizic si emotional prin curgerea continua, improspatarea si vitalizarea energiei.

Fiecare chakra are legatura cu o glanda cu secretie interna, aceasta la randul ei alimentand organele cu care este in legatura directa. Asadar, pt a trai in conditii mai bune, ar fi bine sa ne purificam chakrele.

Chakrele localizate in partea de jos a corpului reflecta latura noastra instinctuala , cele de sus latura noastra mentala. Atunci cand sunt deschise, purificate, se considera ca sunt operative la nivelul cel mai inalt. Exista multe tehnici pentru echilibrarea si purificarea chakrelor, dar cel mai mult se folosesc cele de deschidere a lor.


Muladhara: Chakra Radacina

Muladhara sau Chakra Radacina este legata de instinct, securitate, supravietuire si deasemenea de potentialitate umana. Aceasta chakra vibreaza cu elementul pamant si culoarea rosie. Stabilitatea psiho-fizica este sentimentul de referinta a acestei chakre. Aceasta Chakra este localizata in zona perinala, care este regiunea dintre organul genital si anus. Desi nu exista nici un organ endocrin in acea zona, Muladhara se leaga de gonade si de maduva glandei suprarenale, care este responsabila pentru raspunsul "lupta sau fugi", simptom care se activeaza cand viata este pusa in pericol . Exista un muschi localizat in aceasta regiune care controleaza ejacularea la barbati. O paralela este dusa intre spermatozoid si ovul, unde se afla codul genetic si kundalini. Muladhara este simbolizata printr-o floare de lotus cu 4 petale si culoarea reprezentativa este rosu. Problemele majore implica sexualitatea, dorinta si obsesia. Din punct de vedere fiziologic, Muladhara guverneaza sexualitatea, mental guverneaza stabilitatea, emotional guverneaza senzualitatea, si spiritual guverneaza un simt al securitatii.

Svadhisthana: Chakra Sacrala

Swadhisthana, Svadisthana sau adhishthana este localizata in zona sacrala (de unde si numele), deasupra osului pubis, la jumatatea distantei dintre pubis si ombilic, si este legata de testicule sau ovare, glande care produc diversi hormoni sexuali implicati in functia de reproducere. Aceasta chakra vibreaza cu elementul apa si culoarea portocaliu. Svadisthana este legata de sistemul genital si de glandele suprarenale. Chakra Sacrala este simbolizata printr-o floare de lotus cu 6 petale, si corespunde culorii portocalie . Problemele majore legate de Svadisthana sunt relatiile, violenta, dependentele, nevoile emotionale de baza, si placerea. Fiziologic, Svadisthana guverneaza reproducerea, mental guverneaza creativitatea, emotional guverneaza bucuria, si spiritual guverneaza entuziasmul.

Aceasta chakra se refera in mod direct la dreptul de a simtii, de a exprima si intelege emotiile, nevoile si dorintele, iar daca se afla in dezechilibru, apare sentimentul de vinovatie foarte pronuntat. 


 

Manipura: Chakra Plexului Solar

Manipura sau manipuraka este legata de metabolism si de sistemul digestiv. Vibreaza cu elementul foc si culoarea galben. Manipura corespunde Insulelor lui Langerhans, care sunt grupuri de celule din pancreas, deasemenea din peretele exterior al glandelor suprarenale si cortexului adrenal. Acestea joaca un rol foarte important in digestie, conversiunea din aliment in energie pentru corp . Este simbolizata printr-o o floare de lotus cu 10 petale. Problemele majore guvernate de Manipura sunt chestiuni de putere personala , frica, anxietate, formarea unei opinii, introversiune, si tranzitia din emotii de baza si simple la complexe. Din punct de vedere fiziologic, Manipura guverneaza digestia, mental guverneaza puterea personala, emotional guverneaza expansivitatea, si spiritual guverneaza tot ce inseamna crestere si dezvoltare.
Chakra Manipura poate influenta autocontrolul in diferite situatii, dar in mod deosebit in situatii limita cand corpul este suprasolicitat. Are legatura cu corpul mental, unde sunt stocate toate gandurile noastre.



Anahata: Chakra Inimii

Anahata, sau Anahata-puri, sau padma-sundara este legata de timus, glanda endocrina localizata in cosul pieptului. Timusul este un element al sistemului imunitar, dar si a sistemului endocrin. Este baza maturizarii celulelor T responsabile pentru vindecarea bolilor si poate fi afectata de stres. Elementul cu care vibreaza este aerul iar culoarea este verde. Are o deosebita importanta in corp deoarece fiind situata intre cele trei chakre inferioare despre care tocmai am vorbit si intre celelalte trei chakre superioare despre care vom vorbii, are rolul de a face legatura dintre ele si de a mentine o stare de echilibru. Anahata este simbolizata printr-o floare de lotus cu 12 petale. Problemele majore in care este implicata Anahata implica emotiile complexe compasiunea, tandretea, iubirea neconditionata, echilibrul spiritual, respingerea si starea de bine. Fiziologic, Anahata guverneaza circulatia, emotional guverneaza iubirea neconditionata pentru sine si celelalte fiinte, mental guverneaza pasiunea, si spiritual guverneaza devotamentul.
Functionarea insufiecienta a aceste chakre poate genera probleme de ordin emotional cum ar fi: tristetea, melancolia, amaraciunea, incapacitatea de a darui iubire propriei persoane sau altora, neputinta de a ierta, simt critic exagerat, sau chiar ura. Disfunctia chakrei mai poate duce la boli cardiovasculare, tulburari de respiratie, astm, alergie, cancer pulmonar, pneumonie, hipertensiune, dureri de spate, cancer mamar.



Vishuddha: Chakra Gatului

Vishuddha (sau Vishuddhi) este situata la baza gatului si vibreaza cu elementul "akasha", aceasta fiind marea biblioteca a universului.
Aceasta chakra este paralela glandei tiroide, o glanda endocrina situata deasemenea in gat si care produce Tiroxina, responsabila de crestere si maturizare. Este simbolizata printr-o floare de lotus cu 16 petale. Vishudda este caracterizata de culoarea albastra deschisa si pala, sau turcoaz. Ea guverneaza probleme ca expresivitatea de sine si comunicatia. Din punct de vedere fiziologic, Vishuddha guverneaza comunicatia, emotional guverneaza independenta, mental guverneaza gandirea fluenta, si spiritual guverneaza simtul securitatii.
Functionarea insuficienta a acestei chakre poate crea dificultati in exprimarea ideilor, sentimentelor, convingerilor, stari interioare contradictorii care pot genera nemultumire permanenta. De asemenea, poate determina unele afectiuni in zona gatului, depresii, dificultati de vorbire, scolioza, laringita, afectiuni ale gingiilor, insuficienta biliara datorita indepartarii de scopul vietii.




Ajna: Chakra Celui de-al treilea ochi

Ajna (este deasemenea numita si "chakra celui de-al treilea ochi") este legata de glanda pineala, care ne poate informa de un model al previziunii chakrei. Ajna este simbolizata de o floare de lotus cu 2 petale. Caracteristica principala a acestei chakre este stapanirea de sine. In traducere ajna inseamna "a stii", "a receptiona" sau "a comanda". Culoarea care vibreaza cu aceasta chakra este indigo stralucitor. Partile corpului influentate de ajna sunt ochii si emisferele cerebrale. Principalele probleme ale Ajnei implica echilibrul partii suprioare si inferioare si increderea in ghidarea din interior. Aspectul intern al Ajnei este legat de accesul intuitiei. Din punct de vedere mintal, Ajna e legata de Conștiința vizuala. Din punct de vedere emotional, Ajna e legata de claritate la un nivel intuitiv.

Sahasrara: Chakra Coroanei

Sahasrara este chakra purei constiinte, vibreaza ca si culoare cu violetul stralucitor sau albul. Rolul ei este similar hipofizei, care secreta hormoni pentru comunicarea cu restul sistemului endocrin, si care se conecteaza cu sistemul central nervos prin Hipotalamus. Talamusul se crede ca ar avea rolul principal in baza fiziologica a constiintei. Simbolizata de o floare de lotus cu 1000 de petale, Sahasrara este localizata la coroana capului. Sahasrara implica probleme fiziologice ca intelepciunea si moartea. Aspectul interior al Sahasrarei are legatura cu eliberarea de karma, actiune fiziologica cu meditatia, actiune mentala cu constiinta universala si unitara, si actiune emotionala cu starea de fiintare (a fi).
Dezechilibrul chakrei poate conduce la incapacitatea de a avea incredere in viata sau de a avea o viziune de ansamblu asupra vietii, deoarece liberul arbitru nu mai functioneaza, iar asta se numeste involutie spirituala. De asemenea, se pot crea probleme de sanatate cum ar fi: afectiuni ale scheletului, afectiuni ale sistemului muscular si nervos (scleroza multipla), disfunctia glandei epifize, probleme cerebrale, tulburari genetice.

surse: 
http://dincolo-de-limite.blogspot.com/
http://drumuricatretine.wordpress.com/
http://ro.wikipedia.org/



Dincolo de limite - Despre Chakre from Gaby S on Vimeo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu