Sursa: http://www.financiarul.ro/
Ca foarte multe alte
mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele
praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine
doar colorant natural.
Pentru a nu
speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea
standard E120 cu numele real Cosenilã.
Cosenila este de fapt
o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce
traiesc in Mexic , Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti
gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in
cosenila, carmin sau acid carminic.
Carmin – colorant
produs din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei unei insecte numite: cosenila (coccus
cacti) originara din Mexic sau din ouale (gogosi de cosenila) acesteia; a fost
folosit de secole ca un colorant natural in tesatorii; in prezent este folosit
si in alimentatie, in industria carnii, sau in patiserie. Este de un
galben-portocaliu, in special rosu, mov sau roz. Se mai obtine si din planta numita carmaz (phytolacca
decandra).
Problema este ca unii oameni sunt extrem de alergici la acidul
carminic pe care il contine colorantul. Acest lucru a fost
remarcat in 1998 in urma unor plangeri ale pasagerilor care consumau produse
alimentare continand carmin, servite in timpul calatoriilor cu avionul.
FDA a cerut rapoarte asupra acestui “colorant
adaugat“, in urma plangerilor consumatorilor de produse care contin carmin. FDA
a incercat sa interzica acest produs dar CSPIS a replicat ca acest colorant este benefic pentru cei care
sunt la o dieta ori pentru cei care au un regim de viata deosebit, cum ar fi:
musulmanii, evreii sau vegetarienii.
In prezent carminul este ascuns sub denumiri gen “culoare adaugata” sau
“colorant artificial“. Prin lege, producatorii sunt nevoiti sa
tipareasca pe ambalaj daca produsul contine carmin de provenienta naturala (din
cosenila) sau obtinut pe cale sintetica; din pacate multi producatori scriu
doar: “contine carmin” (la carne tocata, jeleuri, prajituri s.a.). Atat FDA cat
si CSPIS declara ca nu vor elimina total folosirea carminului pana nu se aduc
dovezi clare ca reactiile alergice de care se plang consumatorii sunt produse
de acest colorant.
Daca veti
constata ca in urma consumului de produse alimentare care contin carmin apar
reactii alergice, adresati-va medicului pentru un diagnostic corect.
• Producerea colorantului natural
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela .Deoarece
cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a
colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat
nastere ferme de gandaci cosenila.
Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu.
Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin
innecare in apa, iar apoi sunt puse
la uscare(artificiala sau solara).Cand ajung la aprox. 30% din
greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau
stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai
multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui kg
de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.
In trecut
acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si de catre
pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea
alimentara. In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor,
pudrelor, lipstick-urilor samd.
In industria
alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi
Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri,
carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe),
lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina,
toppinguri, diverse varietati de branza.
·
Recomandari:
Deoarece este extras din gandaci/insecte,
toate produsele ce contin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau
oamenilor carora religia le interzice(ex musulmanii). Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu
hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in
general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.
Pentru
sanatatea dumneavoastra, e bine sa verificati eticheta produselor si sa le
evitati pe cele care contin carmin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu