luni, 24 septembrie 2012

Experimentul prin care cercetătorii americani au reuşit să manipuleze visele

Sursa: http://www.gandul.info/


Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology, din SUA, au reuşit să manipuleze visele şoarecilor de laborator, iar în viitorul apropiat experţii vor să repete experimentul şi în cazul unor subiecţi umani.
Cercetătorii au reuşit să manipuleze visele cobailor emiţând, în timp ce şoarecii dormeau, diferite semnale audio legate de evenimentele din ziua precedentă, scrie  Daily Mail.
Matt Wilson, împreună cu echipa sa, a studiat modul în care hipocampul, o zonă a creierului responsabilă de stocarea amintirilor, înregistrează experienţele de viaţă în memorie. Se cunoştea deja faptul că, în timpul somnului, în hipocamp sunt „date în reluare” înregistrări ale unor evenimente din ziua precedentă, pentru a ajuta la formarea amintirilor, dar nu se ştia dacă aceste „reluări” pot fi influenţate de factori exteriori.
Pentru a putea pune în practică experimentul, cercetătorii americani au învăţat un grup de şobolani traseul dintr-un labirint, pentru a ajunge la sursa de hrană, folosind două semnale audio distincte. Unul dintre semnalele sonore atenţiona animalele de laborator că hrana se află undeva la stânga lor, în timp ce al doilea sunet indica faptul că şaorecii pot găsi hrană dacă se întorc spre dreapta.
Între timp, oamenii de ştiinţă au înregistrat activitatea cerebrală a cobailor în timp ce aceştia se deplasau prin labirint. În plus, activitatea cerebrală a subiecţilor a fost înregistrată şi în timp ce animalele dormeau.
Cu ajutorul unor tehnici de analiză corelativă, specialiştii au comparat cele două înregistrări şi au constatat că animalele de laborator visau despre încercările lor din ziua precedentă de a găsi hrana în labirint.
Savanţii americani au observat că atunci când erau emise din nou semnalele audio asociate cu experimentul în timpul somnului, visele şoarecilor erau manipulate: cobaii au început să viseze secţiuni din labirint asociate cu semnalele folosite atunci când aminalele îşi căutau hrana.
În urma rezultatelor obţinute, autorii studiului afirmă că visele pot fi modificate cu ajutorul unor factori externi care reactivează anumite amintiri în timp ce subiectul este adormit.
Cercetătorii sunt de părere că aceste rezultate deschid calea spre modalităţi de control mai invazive ale proceselor asociate cu memoria care au loc în timpul somnului. Ele ar putea chiar să ducă la descoperirea unor metode prin care anumite amintiri pot fi intensificate, schimbate sau şterse din memorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu