joi, 6 octombrie 2011

THE CORPORATION (2003)


sursa: http://fymaaa.blogspot.com/2008/11/corporaia-o-persoan-psihopat.html

Documentarul face o ancheta asupra celei mai puternice institutii din zilele noastre. El exploreaza trecutul sau si modul in care a ajuns sa domine lumea. Totodata, el releva implicatiile faptului ca, din punct de vedere legal, o corporatie este socotita o "persoana". Dar ce fel de persoana este? Dupa o analiza punct-cu-punct, diagnosticul este tulburator:psihopată.

Filmul examineaza cum cultura corporata, iconografia si ideologia sa patrund in toate aspectele vietii noastre. Institutiile dominante din trecut - biserica, monarhia, partidul comunist - au fost "umilite". Corporatia pare sa sfideze deja istoria. Incotro se indreapta?
"Pentru corporaţii, respectarea legilor este o chestiune de eficienta economica. Câta vreme costul nerespectarii legilor este mai mic decât venitul corespondent, corporaţiile nu le vor respecta."
Milton Friedman: "A cere unei corporatii sa fie responsabilă din punct de vedere social, este ca şi cum ai cere acelaşi lucru unei cladiri".
Trăim într-o lume în care nu guvernele conduc, ci elita din umbră prin corporaţii (care adeseori sunt nişte caracatiţe multinaţionale lacome şi hrăpăreţe) fiind instrumentele perfecte ale unui război economic menit să ne ţină în sclavie. Grupurile de interese grupate în jurul acestor corporaţii dau tonul în toate domeniile societăţii, de la politică la mass media, de la economie şi finanţe la orice alt domeniu din această lume nebună. Trăim nu în democraţie ci într-o corporatocraţie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu