miercuri, 2 martie 2011

Animal farm (1954)



„Toate animalele sunt egale, numai că unele animale sunt mai egale decât altele.”

"Omul este singura fiinta care consuma fara sa produca. El nu da lapte, nu face oua, e prea slab ca sa traga plugul, nu poate fugi destul de repede ca prinda iepuri.Cu toate acestea, el e stapan peste toate animalele. El le pune la munca si le da inapoi abia cat este necesar ca sa nu moara de faome; restul pastreaza pentru el. Munca noastră este cea care lucrează pămîntul, balega noastră este cea care-l fertilizează şi, totuşi, care dintre noi posedă mai mult decît propria-i piele?" – George Orwell – Ferma Animalelor


Filmul de animatie “Ferma animalelor” realizat in anul 1954, dupa romanul omonim  scris de George Orwell, infatiseaza o serie de evenimente si rasturnari socio-politice, la nivel subtil de satira, pe care le traim din plin si-n contemporaneitate.
Romanul  lui Orwell are darul de a deschide ochii asupra unei realitati pe care o trecem sub tacere. Desi “Ferma animalelor” a fost conceputa ca o satira politica la adresa regimurile totalitariste de tip comunist, nu este intamplator  ca ea se dovedeste infricosator de actuală chiar şi-n contextul politic asa-zis democratic pe care il ingeram zi de zi (conceptual actual de democratie nu are nici o legatura cu termenul initial, fiind in fapt doar o pervertire macabra a intelesului si sensului original creat de vechii greci). Porcii doar au facut rocada.

Ca o paranteza: stiti care e diferenta dintre Comunism si Capitalism? In Comunism este vorba de asuprirea Omului de catre Om. In Capitalism e invers.

“Povestea începe după ce un porc bătrân visează că animalele trebuie să facă o revoluţie împotriva oamenilor care nu au grijă de ele şi care nu le oferă suficientă mâncare. Imediat după ce îl alungă pe domnul Jones de la Ferma Conacu, animalele acestuia se organizează întocmai asemenea unui stat democratic, unde toată lumea are aceleaşi drepturi şi se ghidează după nişte precepte bine stabilite. Pe măsură ce porcii, care pot foarte bine să fie asimilaţi politicienilor din ziua de azi şi din toate generaţiile, capătă putere, îşi doresc din ce în ce mai mult, iar democraţia se transformă în totalitarism, în dictatură. Animalele îşi dau seama de schimbările care s-au produs însă se lasă minţite. Singurii care sunt capabili să îşi dea seama de cât de importante sunt schimbările prin care trec sunt caii Clover şi Boxer, dar şi măgarul Benjamin.
Boxer reprezinta omul care crede în sistem, omul care are încredere fără margini în conducătorul său.“
El este cel care are motto-urile "Trebuie să muncesc mai mult" (in Romania cea de toate zilele sunt unele exceptii si ma refer la ultimile declaratii ale multiubitului domn guvernator pe viata al BNR Mugur Isarescu care indeamna populatia la “munca, munca si iar munca si nu la consum” – adica la huzurit probabil – mai sunt si diferente subtile, sablonul e esential – de observat tipul de inoculare al indobitocirii de oamenii ce reprezinta instrumentele statale)  şi "Napoleon are intotdeauna dreptate". Tot el este cel care moare "de mâna" conducatorilor.

Cele şapte precepte originale ale democraţiei din Ferma Animalelor erau următoarele:
1. Oricine merge pe două picioare e duşman
2. Oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten
3. Niciun animal nu va purta haine
4. Niciun animal nu va dormi într-un pat
5. Niciun animal nu va bea alcool
6. Niciun animal nu va ucide un alt animal
7. Toate animalele sunt egale

Pe parcursul guvernarii porcilor aceste principii fundamentale (Constitutie in fapt) sufera “unele amendamente” fortate bineinteles pentru implementarea ”agendei”. De remarcat paragraful nr. 7 care initial zicea “Toate animalele sunt egale.” se transforma in „Toate animalele sunt egale, numai că unele animale sunt mai egale decât altele.” (suna cunoscut?)
Interesant cat de mult seama cu ceaea ce experimentam in ultimul timp, cand chiar si acele “drepturi” pe care le mai aveam se restrang pe zice trece tot mai mult, ducand intr-un final la societati de tipul celor descries in carti precum “1984”, “Minunata lume noua” sau in filme de genul: Equilibrium, V for Vendetta, Soylent green, Fortress si lista poate continua la nesfarsit.
Si in incheiere as dori sa parafrazez pe Mihai Eminescu: Patriot e acela ce-si apara tara de proprii guvernanti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu