vineri, 22 aprilie 2011

Interviu cu Jeremy Narby, autorul cărţii „Şarpele cosmic, ADN-ul şi originile cunoaşterii“

sursa: http://sfat.info/

1. Aţi putea să faceţi un rezumat al cărţii dumneavoastră: „Şarpele cosmic, ADN-ul şi originile cunoaşterii“?
Studiile indică faptul că şamanii accesează o inteligenţă, despre care spun că aparţine naturii, şi care le oferă informaţii cu uimitoare corespondenţe în biologia moleculară.

2. Este interesantă ipoteza dumneavoastră despre o inteligenţă ascunsă conţinută de ADN-ul tuturor formelor de viaţă. Ce este această inteligenţă?
Inteligenţa provine din latinescul „inter-legere“, care înseamnă a alege între. Se pare că există o capacitate de a lua decizii care operează în interiorul fiecărei celule din corpul nostru, până la nivelul proteinelor şi enzimelor. ADN-ul însuşi este un fel de „cod“ care funcţionează prin intermediul unui sistem de încifrare numit „cod genetic“, care este izbitor de asemănător cu sistemele de codare folosite de oameni. Anumite enzime editează transcrierea ARN a textului ADN şi-i adaugă acestuia noi litere; orice eroare făcută în cursul acestei editări poate fi fatală întregului organism; aşadar aceste enzime iau în mod constant deciziile corecte, dacă nu, atunci ceva merge greşit, ducând la cancer şi alte boli. Celulele îşi trimit reciproc semnale, sub forma proteinelor şi moleculelor. Aceste semnale înseamnă: divizează-te sau nu, deplasează-te sau nu, sinucide-te sau rămâi în viaţă. Fiecare celulă ascultă sute de semnale în acelaşi timp şi trebuie să le integreze şi să decidă ce să facă. Întrebarea este cum operează această inteligenţă.


3. În esenţa lui, ADN-ul şi-a menţinut structura de 3,5 miliarde ani. Ce rol joacă ADN-ul în evoluţia noastră?
ADN-ul este o singură moleculă cu o structură spiralată dublă – există două versiuni complementare ale aceluiaşi „text“ înfăşurate una în jurul celeilalte; aceasta le permite să nu se limiteze şi să facă copii ale sale: gemeni. Acest mecanism de dublare este esenţa vieţii de când aceasta a început. Fără el, o celulă nu ar putea deveni două şi viaţa nu ar exista. Şi, de la o generaţie la următoarea, codul ADN-ului poate fi modificat, deci acesta permite atât păstrarea codului cât şi transformarea. Rezultă că fiinţele pot fi aceleaşi sau nu. Unul dintre mistere este ce anume induce schimbările in evolutia codului ADN. Aparent ADN-ul a rămas timp de miliarde de ani în forma sa actuală în toate formele de viaţă. Vechea teorie – acumulări întâmplătoare de erori combinate cu selecţia naturală – nu explică pe deplin datele generate in mod curent de secvenţele genomului. Întrebarea rămâne larg deschisă.

4. Structura ADN-ului, aşa cum noi o ştim, este alcătuită din litere şi astfel are un text specific şi un limbaj. Aţi putea spune că trupurile noastre sunt alcătuite din limbaj, deşi noi presupunem că exprimarea provine din minte. Cum accesăm noi acest limbaj ascuns?
Studiindu-l. Sunt câteva căi spre cunoaştere, inclusiv ştiinţa şi şamanismul.


5. Simbolul Şarpelui Cosmic, şarpele, este o temă centrală în carte şi pe parcursul cercetării aţi descoperit că şarpele este un element important al simbolismelor de-a lungul majorităţii tradiţiilor şi religiilor din lume. De ce există în lume un astfel de sistem stabil de simboluri naturale? Este lumea în mod fundamental simbolică?
Aceasta este observaţia care m-a condus să investighez şarpele cosmic. Am găsit acest simbol în şamanism peste tot în lume. De ce? Asta este o întrebare bună. Ipoteza mea este că acesta este conectat la spirala dublă a ADN-ului existent în interiorul tuturor fiinţelor vii. Şi ADN-ul însuşi este un cod simbolic Saussurian. Deci, da, sub cel puţin un aspect, lumea vie este inerent simbolică. Suntem făcuţi din limbaj viu.

6. Afirmaţi că ideologia ştiinţei raţionale, deşi deterministă, este şi a fost destul de limitată în abordarea noului şi a teoriilor ştiinţifice alternative; este de presupus că „misterul este inamicul“? În carte descrieţi cum a trebuit să vă suspendaţi judecăţile, să vă „defocalizaţi“, şi în acest mod să obţineţi o profunzime interioară mai mare. De ce credeţi că noi suntem adeseori limitaţi în raţiune, gânduri liniare şi de ce suntem atât de puţin doritori şi capabili să ne depăşim limitele?
Nu cred că suntem. Oamenii folosesc ore întregi în fiecare zi gândind neraţional. Creierul nostru emoţional tratează toate informaţiile pe care le primim înainte ca neo-cortexul să o facă.
Oamenii de ştiinţă au făcut dintotdeauna descoperiri în timpul somnului de peste zi, în timp ce fac baie, aleargă, se relaxează în pat şi aşa mai departe.

7. Care sunt corespondenţele dintre concepţiile şamanismului peruvian şi descoperirile din microbiologie?
Ambii, şamanii şi specialiştii în biologie moleculară, sunt de acord că există o unitate ascunsă sub suprafaţa diversităţii vieţii; ambii asociază această unitate cu dubla formă spiralată (sau doi şerpi fără sfârşit); ambii consideră că pentru a vindeca trebuie ajuns la acest nivel al realităţii. Cineva poate umple o carte cu corespondenţele dintre şamanism şi biologia moleculară.


8. Credeţi că există nu numai o inteligenţă localizată în ADN-ul nostru, ci şi o conştiinţă?
Cred că ar trebui să înţelegem cuvintele pe care le folosim. „Conştiinţă“ înseamnă altceva decât inteligenţă. Mulţi ar defini conştiinţa umană ca diferită de, să spunem, conştiinţa animală, deoarece oamenii sunt conştienţi de starea de a fi conştient. Dar cum ştim noi că că delfinii nu gândesc despre a fi delfin? Nu ştiu dacă există o „conştiinţă de sine“ în interiorul fiecărei celule, pentru moment întrebarea pare să ne depăşească; avem destul de multă bătaie de cap să ne înţelegem propria conştienţă – deşi o folosim mai tot timpul. Am propus conceptul de „inteligenţă“ pentru a descrie ce fac proteinele şi celulele, deoarece face datele mai uşor de înţeles. Acest concept va cere cel puţin un deceniu sau două pentru ca biologii să-l ia în consederare şi să-l testeze. Pe urmă, poate vom fi capabili să mergem mai departe şi să luăm în considerare ideea unei „conştiinţe celulare“.

9. Consecinţele unora dintre descoperirile dvs. din Şarpele Cosmic pot fi majore. Ce credeţi despre carte şi ce spune aceasta? De ce aţi scris cartea?
Am scris cartea deoarece am simţit că anumite lucruri trebuie să fie spuse. Scrierea unei cărţi este precum trimiterea unui mesaj într-o sticlă: uneori, cineva primeşte răspunsuri. Judecând după răspunsuri, surprinzător de mulţi oameni au primit mesajul.

10. Cum poate şamanismul să completeze ştiinţa modernă?
Majoritatea definiţiilor „ştiinţei“ se învârt în jurul testării ipotezelor. Claude Levi-Strauss a arătat în cartea sa Mintea primitivă că fiinţele umane observă cu atenţie natura şi testează fără sfârşit ipoteze de cel puţin 10.000 ani. În acest mod au fost domesticite plantele şi animalele. Civilizaţia se bazează pe mileniile ştiinţei neolitice. Cred că ştiinţa şamanilor poate completa ştiinţa modernă dând sens datelor pe care aceasta le generează. Şamanismul este ca o cameră inversată, comparativ cu ştiinţa modernă.

11. Şamanii erau oameni foarte spirituali. V-a afectat ceva din toate acestea? Ce este spiritual în viaţa dvs.?
Nu folosesc cuvântul „spiritual“ pentru a mă gândi la viaţa mea. Îmi petrec timpul promovând dreptul băştinaşilor amazonieni asupra pământului şi educaţia bilingvă pentru indigeni, dar şi gândindu-mă cum să împing cunoaşterea înainte şi cum să dezvolt înţelegerea între oameni; de asemenea îmi petrec timpul cu copiii mei, şi cu copiii din comunitatea mea (ca antrenor de fotbal); am grilă de plantele din grădină, fără să folosesc pesticide şi aşa mai departe. Dar fac acestea deoarece cred că trebuie făcute şi deoarece este tot ce pot face, nu pentru că este „spiritual“. Mesajul pe care l-am primit de la şamani a fost: fă ce poţi pentru cei de lângă tine (inclusiv plantele şi animalele), dar nu face mare zarvă din asta.

Interviu realizat de Todd Stewart de la revista Ascent Magazine
Traducere de Liviu Pleşca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu