vineri, 31 mai 2013

Cum ajung urmele de arsenic în puii de la supermarket

Sursa: http://www.financiarul.ro


Un articol online publicat recent în revista „Environmental Health Perspectives” arăta cum au fost descoperite niveluri ridicate de arsenic în bucăţi de pui în magazinele din zece oraşe din SUA.
Aşadar, cum au ajuns aceste toxine în carnea de pasăre din supermarketuri?
Ei bine, medicamentele pe bază de arsenic au fost aprobate pentru a fi utilizate în producţia de pui şi curcan. În momentul când au fost făcute testele alimentare ale magazinelor, la sfârşitul anului 2010 şi începutul anului 2011, un medicament numit Roxarsone se folosea încă în creşterea puilor, pentru a opri infecţiile provocate de paraziţi.
„Am realizat un studiu pentru a afla dacă utilizarea de medicamente bazate pe arsenic duce la o creştere a nivelului toxic al arsenicului din carne”, explică un cercetător de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. Şi se pare că, într-adevăr, aşa este.
Roxarsone este un medicament folosit încă din anii ’40 pentru a îngrăşa puii şi a-i feri de unii paraziţi intestinali. Chiar dacă utilizarea arsenicului nu este într-o cantitate foarte mare, despre arsenic se ştie că este un carcinogen.
Cercetătorii au găsit probe de câteva miligrame de arsenic inorganic (un tip de arsenic mult mai toxic) în carnea de pui în care erau deja niveluri mari de Roxarsone (2.3 ppb).
Prin comparaţie, carnea de pui în care nu existau urme de Roxarsone a avut o doză mică de de arsenic inorganic (0.8 ppb). Asta înseamnă de trei ori mai puţin.
Este important de subliniat faptul că aceste niveluri scăzute sunt mult sub nivelul de 500 ppb stabilit de către Administraţia de Alimente şi Medicamente.
Consiliul Naţional al Păsărilor a negat concluziile studiului, spunând că producătorii de păsări nu mai utilizează demult niciun fel de medicament pe bază de arsenic.
În loc de Roxarsone, care a fost utilizat să prevină paraziţii intestinali, producătorii de pui au trecut la medicamentele cunoscute ca ionofori.
„Astăzi, producătorii de pui fac tot ce pot ei mai bun fără a folosi Roxarsone”, spune Tom Super de la Consiliul Naţional al Păsărilor. El spune că ionoforii nu sunt la fel de eficace precum Roxarsone împotriva paraziţilor.
Administraţia de Alimente şi Medicamente spune că un alt medicament cunoscut ca Nitarsone este comercializat în continuare. Acest medicament este aprobat să fie folosit în carnea de pui şi curcan. Cu toate că Administraţia de Alimente şi Medicamente nu dezvăluie date privind vânzarea de medicamente de animale,Nitarsone este folosit pentru a preveni izbucnirea infecţiilor cauzate de paraziţi, la curcani.
Federaţia Naţională a Curcanilor declară că Nitarsone este administrat în principal în primele săptămâni de viaţă ale curcanilor şi utilizat mai mult în lunile de vară.
Autorii noului studiu făcut în această privinţă spun că ei speră ca Administraţia de Alimente şi Medicamente să ia în considerare concluziile la care au ajuns ei cu privire la aprobările pentru aceste medicamente.
„Roxarsone continuă să fie vândut de către compania de medicamente Zoetis în America Latină şi încă este aprobat să fie folosit aici”, spune un cercetător de la Universitatea Johns Hopkins, în ciuda faptului că Roxarsone a fost scos de pe piaţă în anul 2011.
Administraţia de Alimente şi Medicamente spune că va continua să investigheze toate tipurile de medicamente pe bază de arsenic din producţia de alimentaţie, iar purtătorul de cuvânt al administraţiei, Jalil Isa a spus că „Vom lua măsurile corespunzătoare pentru a proteja sănătatea publică”.
Traducere şi editare: Ecaterina Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu