Sursa: http://info-ciuperci.blogspot.com/2011/06/incredibilele-ciuperci-si-radiatiile.html
Ciupercile au o capacitate incredibilă de adaptare, care le permite să crească în locuri destul de improbabile. Această flexibilitate se bazează în principal pe un arsenal biochimic şi metabolic care permite ciupercilor să se hrănească din aproape orice substrat, combinând acest lucru cu capacitatea de a suporta condiţii incredibil de dure de mediu.
Și lichenii sunt printre primii coloniști a peisajelor dure, după tulburări mari cum ar fi erupțiile vulcanice sau refugiu glaciar, colonizând adesea stânci goale si rezistând la temperaturi extreme, la deshidratare şi expunerea la radiaţii ultraviolete.
În ultimele decenii, unele ciupercile au fost descoperite în medii extreme - ciuperci care cresc în mod activ sub zapada, ciuperci pe jet de combustibil și îl folosesc ca sursa de hrană, subacvatice, ciuperci ce devorează polimerii metalici de pe statia spațiala Mir.
Experimental, tulpini de Cryptococcus au fost capabile să crească până la 3 ori mai rapid atunci când au fost expuse la radiaţii ionizante, de 500 de ori decât normal, sugerând că melanina poate permite acestor ciuperci să convertească radiaţiile nocive în energie.
Explozia reactorului nuclear de la Cernobîl din 1983 a lansat un nor radioactiv care răspândit pe 1000 de kilometri. În ciuda efectelor biologice dăunătoare ale radiaţiilor nucleare, ciuperca sphaerospermum Cladosporium a crescut din abundenţă în jurul reactorului nuclear de la Cernobâl. Cercetătorii interesaţi în capacitatea acestei ciuperci de a prospera în mediul contaminat de la Cernobâl au arătat că aveau o piele foarte pigmentată cu melanina, pigmentul responsabil de colorarea pielii și la om.
Melanina protejează organismele împotriva expunerii la radiaţii dăunătoare; se pare că melanina are un rol mai complex, a determinat o creştere de patru ori mai mare.
Plantele cu clorofila sunt capabile de a capta energia de la radiaţiile din spectrul vizibil (de exemplu lumina soarelui) şi a le transforma în biologic.
Ciupercile melanizate expuse la niveluri de radiaţie 500 de ori decât normalul au crescut de aproximativ 3 ori mai rapid decât cele lăsate la nivelurile de expunere normale. Cele ne-melanizate, mutanţii albinoși, nu a arătat aceleaşi creşteri. Acest lucru sugerează că melanina fost într-adevăr un factor determinant. Melanina protejează aceste ciuperci de efectele negative ale radiaţiilor și, de asemenea, le permite să le transforma într-o sursă de energie pozitivă de creştere.
Melanina poate fi un mod relativ necunoscut de captare de energie, analog cu fotosinteza.
Melanina din celulele pielii noastre captează energie din radiaţiile ultraviolete? S-ar putea explica de ce acest ciuperci sunt în măsură să crească atât de bine în spaţii în care expunerea la radiaţii ionizante este mult mai mare?
Incredibilele ciuperci și radiațiile
by MariaB
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu